Sunday, February 20, 2011

Lateral.Thinking.

Apa itu Lateral Thinking..?



urm..Lateral Thinking dalam bahasa melayu..kita boleh sebut sebagai..
Berfikir di luar kotak..(think out of the box)..hoho..



betul ke tuu?haha..
harap-harap betul la ekk..
tetiba minat pasal benda ney taktau la kenapa..huhu..
sem lepas aku ada baca kat blog seorang KAKAK buat pasal benda ney..
sekarang bila nak cari blog tuu, aku da lupa da..
so, aku saja nak kongsi dengan korang semua...
ada dua soalan pasal literal thinking ney..
(dua cukupla..banyak-banyak buat apakan)
mari pagi-pagi ney kita berfikir..oho...

Situasi 1..

Anda ada sedang memandu kereta ferrari(wow!!)..



Sampai satu stesen bas, 
anda terlihat 
KAWAN BAIK ANDA, SEORANG NENEK YANG SAKIT & GADIS/JEJAKA PUJAAN ANDA..
sedang berteduh daripada terkena hujan..
anda ingin membantu, kereta anda hanya ada satu seat jew lagi..
(kereta ferrari ada 2 seat jew ok?..haha..)
agak-agak siapa yang anda akan bawa?



Situasi 2..

(jangan sesekali buat benda ini)


Seorang wanita telah di ragut..
apabila di tanya berkenaan ciri-ciri peragut tersebut..
beliau hanya mengingati dia seorang lelaki..
dan telah lari ke dalam sebuah pondok..
apabila pondok tersebut di serbu,
pihak polis mendapati di dalam pondok tersebut 
ada,
seorang PEGUAM, CIKGU, POLIS, & BOMBA
setelah di teliti, pihak polis berjaya menangkap peragut tersebut..
agak-agak bagaimana pihak polis berjaya menangkap peragut tuu ekk..
hanya berdasarkan peragut tersebut seorang lelaki..kamu rasa siapa peragut tersebut?
PEGUAM, CIKGU, POLIS atau BOMBA?


******************************************


Jawapan Situasi 1..

senang jew...
kereta anda hanya ada dua seat jew kan..
(kereta ferrari la katakan)
so, macam ney la kamu buat..
anda suruh KAWAN BAIK anda bawa NENEK YANG SAKIT tu ke hospital
dengan menggunakan kereta ferrari anda tadi..
Dalam pada masa yang sama,sementara anda menunggu KAWAB BAIK anda tadi tu balik, anda dapat luangkan masa dengan GADIS/JEJAKA PUJAAN ..hoho...
bijak tak?ahha
(gadis pujaan versi imaginasi..ohoho)


Jawapan Situasi 2..

ini pun senang gak...hahha
(padahal,aku pun tak dapat jawab jugak mula-mula..)
kat dalam pondok tuu kan..
ada PEGUAM, CIKGU, POLIS & BOMBA..


(gambar: BOMBA, PEGUAM, POLIS dan CIKGU versi kartun..sorri kecik la plak..huhu)

ok..secara logiknya kalau kita tengok pekerjaan di atas..
yang mana agaknya kita rasa jarang kita tengok seorang perempuan bekerja dalam bidang tersebut?hoho..
kalau PEGUAM ada jew kan, CIKGU lagi la banyak..time tingkatan 5, 2 orang jew cikgu lelaki yang mengajar kat kelas aku..
lain-lain perempuan..
POLIS, kalau kita tengok Gerak-Gerak Khas..
ada perempuan kan?haah..
kalau tak pon, kadet polis sekolah korang?haa..
BOMBA,
jarang aku tengok ada perempuan dalam bidang ney..mungkin sebab kerja-kerja seorang BOMBA agak berat..atau golongan perempuan belum ada minat lagi nak sertai BOMBA..heehe..
so, jawapan dia..BOMBA la peragut tersebut..



P.S____: betul-betul kena fikir di luar kotakkan?hoho..
apa-apa pun entry ney aku buat berdasarkan apa yang aku ingat time baca blog "KAKAK" tuu..hukhuk..



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...