Saturday, March 19, 2011

This.Is.Tawau-Sabah~


Sabah adalah salah satu daripada 13 negara anggota Malaysia. Sabah terletak pada bahagian utara pulau Kalimantan. Sabah juga adalah negeri kedua terbesar di Malaysia selepas Sarawak, yang bersempadan di sebelah selatan-barat. Sabah juga bersempadan dengan wilayah Kalimantan Timur Indonesia di selatan. Walaupun statusnya sebagai negara Malaysia, Sabah tetap menjadi wilayah sengketa, Filipina mempunyai tuntutan aktif atas sebahagian besar bahagian timur wilayah itu. Ibu kota Sabah ialah Kota Kinabalu, sebelumnya dikenali sebagai Jesselton. Sabah sering disebut sebagai "negeri di bawah bayu", kerana lokasinya tepat di sebelah selatan wilayah rawan taufan di Filipina.

******************************


Tawau merupakan pusat pentadbiran bahagian Tawau dan bandar ketiga terbesar selepas Kota Kinabalu dan Sandakan.
Pada awal tahun 1980, penduduk Tawau sekitar 200 orang terdiri daripada orang Tidung dan orang Suluk, mereka adalah penduduk asal dari Wilayah Kesultanan Sulu(termasuk Kudat, Sandakan, Lahad Datu dan Sebatik) sekitar Pulau Borneo.
Mereka telah lama menetap di kampung-kampung di Tawau Lama. Kebanyakan daripada mereka adalah nelayan dan petani padi bukit yang menjalankan dagangan dengan Belanda. Selain itu berdasarkan fakta sejarah, ada penempatan awal di Kalabakan, kampung tertua di daerah Tawau. Ketua kampung Kalabakan adalah menteri dari Sultanete of Bolongan-Tarakan.
Nama Tawau sendiri masih menjadi teka-teki: rujukan awal ke tempat ini adalah Tanjung. Beberepa sumber menyatakan bahawa pedagang Suluk memanggil tempat tersebut sebagai Tawao,yang tersalah faham dengan Davao di Pulau Mindanao Filipina. Sumber yang boleh dipercayai perkataan Tawau diberikan oleh orang Tidung,yang memanggil tempat itu sebagai Tanah Tidung,di mana perkataan Tanah itu bertukar menjadi Tawau.
Pada 9 Februari 1983, kapal British SS "Normanhurst" berlayar ke Tawau untuk kali pertama, dan kargo kapal tersebut penuh dengan damar, getah perca, getah India, cengkerang kura-kura, dan gading sebagai pertukaran barang(barter) untuk rotan, kismis, sarang burung, dan getah.


Kee Kim Swee, seorang warganegara China(Hainan) yang memeluk Islam dan menggunakan nama Kee Abdullah telah dilantik oleh Syarikat British North Borneo(Chartered) sebagai Pegawai biasa dan pengumpul hasil pada tahun 1984 di Tawau. Dia kemudiannya menjadi penghulu pertama Orang Kaya-Kaya(OKK) di Tawau.


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...