Saturday, May 28, 2011

Cara Nak Letak Like Button Kat Blog

Assalammualaikum..

entry kedua untuk hari ney..ahaha..
cara-cara macam mana korang nak letak like button facebook kat
blog korang..haha..
aku buat ney bagi mereka yang berminat la nak letak..
aku amik masa 3jam jugak la nak siapkan like button tu kat blog aku..
sebab sebelum ada la masalah teknikal..haish...
aku search kat internet pun..
susah nak dapat yang betul-betul boleh dapat...haha...
aku suggest ney untuk blogspot jewla..sebab aku guna blogspot kan..huhu..
like button tu..macam yang ada dalam blog aku...


sebelum tu korang buat backup la dulu untuk template korang tu...mana tau tak jadi kan...

(KLIK PADA GAMBAR UNTUK TUMBUHBESARAN)

first copy code ney..


<div style='padding:5px;'>
<iframe allowTransparency='true' expr:src='&quot;http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=&quot; + data:post.url + &quot;&amp;send=false&amp;layout=standard&amp;show_faces=true&amp;width=450&amp;action=like&amp;font=arial&amp;colorscheme=light&amp;height=80&quot;' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:450px; height:80px;'/>
</div>



then, pegi ke Design > Edit HTML



Tick Expand Widget Templates, then cari code

<data:post.body/>

kalau korang tekan CTRL + F


benda ney keluar...hoho..so, korang copy paste jewla...jadi senang sikit nak mencari code tu...
seteleh tu...korang paste jewla..
kat bawah/selepas code <data:post.body/>


setelah paste jadi macam ney la..hoho..
suda siap..like button untuk korang...haha..

kalau korang nak Like Button tu kat atas setiap post korang...
paste jew code tadi tu...kat atas/sebelum 

code ney  <data:post.body/>

Selamat Mencuba ^^



P.S. ___ : Owhhh...susah rupanya nak buat tutorial...adei.. =.="

9 comments:

cik aisha said...

nice tuto...

Mohd Izzar Abu Bakar said...

thanx...1st time tutorial..huhu

imyoursuperduper said...

takde post body punn .

Mohd Izzar Abu Bakar said...

da tick expand widget template tak?

NasZ said...

thanx. saya berjaya gak buat. nice tutorial.

Dakwah Iman Amal said...

terima kasih sahabat....moga Allah merahmati kamu...=)

FazMas said...

Thanks bro! Sangat2 membantu... saya baru jer buat tadi..

Adibah Shahrudin said...

yeah! jadik juga akhirnya
tutor yg simple n senang paham..
baguih.
ti wat lagi cmner nak re-cantikkan blog k.
tq

asmida K said...

yey jadi. thanks!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...