Sunday, June 19, 2011

TOP 10 : Gaji Pemain Bola Sepak Paling Mahal

10. Samuel Eto'o (Inter Milan, Cameronian) £9m
Empat kali pemenang Pemain Tahunan Afrika. Samuel Eto'o mengekalkan tempat dari tahun lepas sebagai pemain ke 10 best-paid player di Dunia dan tertinggi Afrika. Perjanjiannya dengan Puma sebagai Puma's Top Man telah memberi manfaat kedua-kedua pihak. Eto'o telah menjadi pemakai  Model SL v1.10, walaupun telah bekerjasama dengan Usain Bolt untuk mengeluarkan but bola sepak edisi terhad tahun lepas.

9. Zlatan Imbrahimovich (AC Milan, Sweden) £10.2m
Walaupun musim yang mengecewakan di Barcelona, bintang Sweden ini telah beraksi cemerlang dengan AC Milan. AC Milan membayar dengan gaji yang sepadan iaitu €9.5 sama semasa ketika dia berada di Barcelona, bekas pemain Ajax ini menandatangani perjanjian dengan but bola sepak Nike dan menjumlah gaji pendapatan yang besar sebanyak €10.2m pada tahun 2010.

8. Frank Lampard (Chelsea, England)  £10.2m
Dengan gaji asas £6.6m bagi khidmatnya di Chelsea, Frank Lampard tidak pernah mengalami apa-apa masalah kewangan. Dengan imejnya yang bersih dia mendapat tawaran dengan EA Sport dan Tesco pada masa lalu, dan tidak ragu-ragu itu akan berterusan selagi dia masih di Chelsea. Jika, Lampard terus memecahkan rekod tallynya untuk menjaringkan gol sebagai pemain tengah Liga Perdana Inggeris, bintang England ini juga mungkin akan mendapat manfaat sekiranya Kaka menandatangani dengan adiPower,dan Lampard boleh menjadi muka baru globar untuk but bola sepak adiPure.

7. Wayne Rooney (Manchester United, England) £12m
Wayne Rooney mungkin telah hilang £ 600,000 dengan Coca-Cola/Powerade, akibat perbuatan luar padang yang kurang baik, tetapi itu tidak bermakna bahawa penyerang itu kekurangan tawaran penaja!
Kita tahu perjanjian panjang dengan Nike Association tidak memberi kesan apa-apa selagi dia berjanji dengan syarikat tersebut. dan perjanjiannya dengan EA dilaporkan akan memanjangkan kontraknya selama setahun untuk siri FIFA.

6. Thierry Henry (New York Bull, France)  £12.6m
Sebagai 'Marquee Player' New York Red Bulls 'Henry dikecualikan daripada penutup gaji MLS. Ramai yang mengkritik bahawa perpindahannya ke 'New York Bulls' adalah satu langkah turun dari Barca, Henry menerima gaji yang setanding ketika dia beraksi di Barcelona.
Perjanjian Henry dengan Reebok masih lagi berterusan (walaupun Reebok tidak membuat kasut baru pada tahun itu) seperti perjanjianya dengan Renault. Namun perjanjiannya dengan Gillette tidak diteruskan dan tamat pada hujung tahun 2010.

5. Ronaldinho (Flamengo, Brazil)  £14.4m
Ronaldinho "The Renaissance Man", kerana setiap kali kita lihat beliau seperti berada di penghujung kariernya, beliau berpindah kelab, mengubah imej, dan memperbaiki dirinya. Menandatangani kontrak dengan Flamengo sehingga 2014 dan dianggap sebagai salah satu perjanjian yang terbaik di Amerika Selatan.
Walaupun tidak mewakili Brazil di World Cup, Nike telah mengekalkan perkhidmatan bintang Samba ini.

4. Kaka (Real Madrid, Brazil) £14.4m
Walaupun permainan yang tidak konsisten di padang, bank Ricardo Kaka sentiasa berada dalam keadaan seimbang. Salah satu bintang yang masih kekal dalam carta tahun lalu, perjanjian terbaru Kaka, sebagai Cover-Star untuk 100m unit jualan FIFA 11, merupakan imej dunia yang terbaik.
Masa yang menarik menanti di hadapan Kaka untuk tajaan Adidas, seperti iklan baru-baru ini mencadangkan dia akan menjadi salah satu bintang besar yang akan memakai Predator adiPower apabila dilancarkan - bermakna dia perlu meningkatkan mutu permainan jika beliau mahu wajahnya kekal (atau kaki!) bagi but bola sepak itu.

3. Leonel Messi (Barcelona, Argentina)  £19.3m
Jatuh dari tempat pertama pada tahun 2009 highest-earning footballer, Lionel Messi telah bertukar kuantiti dan kualiti tajaannya. Ini kerana banyak tawaran kecil Messi tidak lagi dapat membayar pemenang dua kali World Player of the Year untuk mewakili produk mereka. 
Penajaan dari Argentina juga telah berkurangan, tetapi dengan menandatangani perjanjian dengan but bola sepak Adidas  dan Konami, Lay's dan Air Europa, Messi mungkin akan menerima banyak lagi tajaan.

2. Cristiano Ronaldo (Real Madrid, Portugal) £22.9m
Duduk di belakang nombor satu dengan hanya perbezaan  £1.2m adalah bintang Real Madrid, Cristiano Ronaldo. Mengalahkan nombor satu tahun lepas dan merupakan saingan hebat di La Liga, Lionel Messi, telah terbukti adalah satu perkara mudah bagi Cristiano Ronaldo musim ini.
Selain perjanjian yang luar biasa dengan Nike untuk memakai brandnya sendiri iaitu Nike CR Safari, pemain paling mahal di dunia dan penyebab yang besar bagi pemain Real Madrid ini mendapat tajaan dari Castrol dan Amani.
Dengan 24juta peminat di Facebook, Ronaldo adalah atlet yang paling popular di rangkaian sosial - dan dengan kehadiran peminat yang ramai, jenama 'CR' akan terus berkembang di beberapa tahun akan mendatang.

1. David Beckham (LA Los Angeles, England) £24.1m
The Return of the King! Kemunculan yang luar biasa, David Beckham kembali sebagai Pemain Pendapatan Tertinggi Dunia.
Sebenarnya pendapatan beliau agak berkurangan daripada tahun 2009, tetapi banyak perjanjian yang bijak dengan EA Sports, perjanjian jangka pendek dengan Yahoo dan kembali ke Pepsi telah melihat Beckham mendapat perjanjian yang lebih baik daripada orang lain.
Tambahan itu, perjanjiannya dengan La Los Angeles dan tajaan bijak dengan but bola sepak dengan Adidas bukan sahaja yang terbesar dalam bola sepak, tetapi sebenarnya Beckham mengambil potongan daripada setiap pasang but bola sepak dengan tandatangan beliau. Ini tidak mengejutkan bahawa jenama 'Beckham' masih salah satu yang popular di dunia sukan.


6 comments:

lemongrassbeam said...

sy syg wayne rooney je.
kayo jugak tu..hehehe

Mohd Izzar said...

haha...yalar..
blom tukar pegi ringgit tu..ohho

amir aizat said...

beckham ad,hehe

b a m b a m ' s said...

untung posh beckham..hehehhehe

echaRierie said...

ciss klh rooney..hahaha..
DB jgk bha..

Mohd Izzar said...

beckham tu pandai bisnes..hoho

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...