Saturday, July 16, 2011

Blue Screen of DEATH!



Assalammualaikum..

topik sangat menyeramkan bukan?hahah..
yes, rasanya anda patut rasa takut dan seram..
masih ingat dengan gambar ney..

gambar kat entry yang sebelum ney...
dengan tajuk stress..
inilah yang dinamakan Blue Screen of Death...!!
scary huh?
korang tak percaya dengan aku..
cuba korang google search..kalau malas nak
Google search..klik SINI
ada jumpa tu..conform..haha
apa sebenarnya Blue Screen of Death (BSoD) ney..
atau juga dikenali sebagai.. Stop error or bug check <--term lain dia..
adalah error screen yang dipaparkan oleh Windows Family,
Operating System(OS) <-- contoh: OS , Windows 7, Mac, LINUX, UNIX..
(wah, akhirnya apa yang aku belajar..terkeluar di entry ney..haha)

BSoD ney biasanya disebabkan oleh error oleh software dalam..
device drivers korang..
selain tu, ia juga disebabkan oleh, kerosakan perkakas fizikal..
seperti Random-Access Memory(RAM) atau power supplies..
overheating of component..
atau hardware korang run melebihi had spesifikasi (Overclocking)

cara-cara nak baik pulih dari benda tu..
macam mana..
meh, tengok gambar dekat bawah..


cara pertama, 
adalah defrag korang punya hard disk drive (HDD) tu..
atau buat memory stress seperti yang di suggestkan kawan aku tu..
aku pun tak nak buat macam mana memory stress..
defrag tau la..hahah~!

kedua pulak,
dia suruh kita bersedia..
kenapa?
refer dengan kotak merah ketiga..
faham tak?
suruh bersedia..sebab, mungkin akan berlaku..
kerosakan kepada HDD korang..so, buat la backup files..
untuk benda-benda penting simpan kat external HDD or pendrive..

bila HDD korang rosak atau corrupted..
rasanya tak boleh nak buat apa-apa dah tu..
hantar la ke kedai..untuk buat penukaran HDD yang baru..
kos dia mungkin dalam RM200 sahaja...<--mengikut pengalaman rakan aku..

kalau ada bunyi kruk-kruk..
refer dengan komen kawan aku tu..
rasanya da parah da tu..
so, setakat ney aku takda lagi..
sebab, bunyi dia tak sama..hahah
sorang lagi kawan aku..cakap, mungkin..
disebabkan oleh registry error..
so, gunala software clean registry error kalau ada..
ataupun Tuneup Utilities..tau tak apa benda ney..

rupa dia macam image kat atas ney...
kalau tak tau..takpela..abaikan jewla..
langkah yang seterusnya..
korang mungkin boleh terus jew format 
laptop korang untuk mengelakkan masalah BSoD ney..

kalau korang da tak boleh nak buat apa-apa
dengan laptop korang..
memang tinggal format jewla..
kalau tak tau nak format macam mana..
rasanya kat kedai ada buat servis macam tu kot..
kalau takda, tanya la rakan-rakan anda ok..
sebab, aku tak ariff sangat..hahah..

langkah terakhir..adalah..
buka Random-Access-Memory(RAM) anda..
DDR2 RAM
kat atas tu, gambar RAM ok..
jangan basuh guna air..
tapi, guna pemadam..haha..pada tembaga-tembaga..
yang kaler kuning tu..bagi yang tak tau la..
kalau korang, tak pernah buka or tengok isi-isi dalam laptop
or komputer..
jangan memandai nak buka pulak..
kang lagi parah korang punya laptop..
kalau tak pandai..abaikan jewla step terakhir ney..haha..

okay itu jew yang nak dikongsikan untuk hari ini..
so,sekian..

Salam, selamat berhari Sabtu..hoyeahh~!

Hampir terlupa..
credit to: Mohd Hafizzul, Radzi Amin, Weilip Kho, Al-Hafiez, 
Yusri <--pengalaman tukar HDD

nak tau macam mana aku buat benda kotak-kotak ney..
rujuk SINI..
dan bila korang nak buat letak kat post..
jangan lupa klik Post Optons > Compose Setting >
select Interpret typed HTML..
selamat mencuba..

P.S.__: da pukul 4 ke? ingat baru jew nak tidur tadi..adei..Subuh tak lama lagi,
tak jadi tidur...=.="

14 comments:

sorfiena said...

wahhh , thanks for sharing izzar :) nak share ngan member nie :D

ChaCha said...

ok dh ngeri balik ni..huhuhu..

Lyssa Dollixious said...

wahh . Lyssa pun pernah jadi mcm nih . tapi tak tahu nak buat apa2 .. Lyssa biarkan je . huk4~

Liyana Zahim said...

Lau kuar skrin cmni sy bajet sy org angkasa yg sedang bermain ngan komputer.. Kan dorg salu bukak komputer ada data pelik2 cani? Eh ngarot apa neh? Hahahahaha~

senyumSOYA said...

penah tengok benda ni!! potong line betul..heheheheh... tapi x tau tu apa..^^!

amir aizat said...

dulu slalu jmpe bnd ni bila nk bukak computer besar tu, skrg dah tak sbab pkai notebook jer,hehe

POP said...

wah..nice info..thnxx 4 sharing arr..suka yg kotak nie..ehhehhe

echaRierie said...

wahh..bgs ni..rajin nampak cari info..hehe..bls balik..hahaha..

hrp2 x jadilah mcm ni..namau..haha~

syafiqakarim said...

haha sekarang ni laptop aku tgh jadi mcm ni lah.haha .

weh,apasal cara lu ni gila susa?
tau x aku buat apa..tu masalah BIOS
je.ubah je setting achi tu kpd ide.
siap.terus xkan jadi da.sb kalau
format pun,blum tentu ni ok.melain
kan ubah setting tu.huhu.alo....

aku ni start nak jadi sifu lak ;p

saveqmm said...

okay,dulu time aku download movie dia ada kuar begini..aq xtahu napa..tapi aku biarkan jak..pastu ok sendiri la tu..hihi

Mohd Izzar said...

syafiqakarim: yake? adei..apa yg ko ckp tu? aku tak brapa nk paham..hahah..BIOS tu ape plak

laskar pelangi said...

oh yeah! kadang2 HDD nk rosak kalau blue screen=D seram kalau memang asyik kuar blue screen

sembil9n said...

aku snng je tangani bnde ni..cme kne kuar duit skit.... aku tggu hjung tahun...kedai kt tmpt aku ade promosi lappy..... dpt la lappy baru :P

haha...

X-TERMINATOR™ said...

eh eh ada nama aku la... kikiki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...