Friday, July 29, 2011

Bola Sepak: Offside

Assalammualaikum.

Semalam hangat dengan bola..
hari ini pun, adalah hangat sikit-sikit..haha..
semalam time aku tengok bola..
adalah seorang member ney..dia perempuan okay..
dia tak tau offside tu macam mana..
meh, aku terangkan..hoho..

situasi offside

Line kuning tu..petanda offside..
jika pemain kaler biru..melepasi line kuning tu..
itu di kira offside..kalau pemain 1 dan 2 di pass bola..
anak panah hijau tu, tanda dia passing bola..
harap kamu faham la..haha..

situasi onside
yes, ini adalah onside..maksudnya,
permainan akan diteruskan macam biasa jewla..
selagi pemain biru tu berada di depan pemain merah
dia onside..

offside di tentukan dengan last man..
orang yang paling belakang..
tak termasuk goal keeper..okay..
kalau kamu di depan last man tu..maksudnya masih lagi onside..
kalau di belakang last man, korang da berada di posisi offside..okay?

situasi onside..running man..
anak panah hijau = pass bola
anak panah pink = running atau berlari

ini situasi onside..yang berlaku..apabila,
bola itu dilepaskan secara serentak dengan larian pemain..
yang hendak di passing-kan..
(1 adalah situasi asal, 2 posisi setelah berlari)
bila bola, dilepaskan awal atau nama lainnya through ball,
then, pemain kejar..permainan akan diteruskan..
through ball..

situasi onside & offside
situasi ini berlaku..
jika pemain berjaya menggelecek dan melepasi pertahanan lawan..
posisi pemain 1 berada di kedudukan offside..
manakala, posisi pemain 2 berada di kedudukan onside..

seorang pemain dikira berada di kedudukan offside..
apabila menepati 3 syarat berikut:
  1. Pemain mestilah pemain lawan.
  2. Pemain itu berada di hadapan bola.
  3. there must be fewer than two opposing players between him and the opposing goal line, with the goalkeeper counting as an opposing player for these purpose.(translate la sendiri..haha..aku faham, tapi..tak tau nak terangkan macam mana sorry..)


kita boleh tengok, ada dua pemain berada di posisi offside..
itu jewla..basic offside..
banyak lagi situasi, samada offside atau onside..
tapi, apa-apa pun..kalau tak tau.
tanya la abang, adik , abah korang yang tau pasal bola..
dan peraturan nya..
semoga memberi manfaat..haha..

Salam^^




13 comments:

nadia fatihah said...

sebelum ni dah faham pasal offside, bace ni jadi blurr lak. hahaha. :)

Lalalililulu said...

aku cume tau gol jerk...hehe...

neway info yg begune tuk aku yg bute bola..huhu...

Atiqah Rzk said...

ohh mcm tu rupanya offside. hahaha

SoLy SoLicious said...

off..sgguh sebelum ni tak tahu pape pasai offside ni..asyik reti nak maki pengadil aje bile tema lawan dpt free kick lak...heeee....

mr.syazwan said...

ooooooooooo BARU TAHU

tibebe

huhu

=_=

Miz Novexx said...

comel pulak lukisan tu :D

tieykah said...

Same la

Dulu aku xtaw mcm mane Offside.

Bila ade hero2 yang terangkan,baru taw
Owh mcm ni
HAHAHHAHAHA

Semalam kalut explain Offside dkt akak aku

dwaty said...

off side ni = curi ayam kan???

stuck said...

aq lak nak tny...
onside ade?? hahahha~
JK!!

stuck said...

okay..mntak maap...
mata aq terlepas pndang ko ade tulis psal onside...
maapkan hambe ye tuan...
hahahha~

syarifahsidrus said...

rajinnya buat..tapi tak faham.hhee

syarifahsidrus said...

tak faham jugak..hehehe

Cik Sopi said...

peningggg baca.... :(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...