Tuesday, July 5, 2011

Kami Tak Tinggal Atas Pokok.

Asssalammualaikum..

tengah pagi-pagi..
datang pulak ilham nak buat entry..haha!

pada siapa-siapa yang baca..
harap dapat terima..dan open-minded..
takut pulak entry kali ney..jadi provakasi..huhu..

ney nak cerita pasal pengalaman aku..
and pengalaman kawan-kawan aku..
bila menjejakkan kaki ke Semenanjung..
Bah, orang Sabah & Sarawak yang belum pernah pergi Semenanjung..
jangan kamu terkejut yah..

kalau ada kawan kamu dari Semenanjung..
tanya kamu macam ney..

pokok~~~
" Kau di Sabah tinggal atas pokok ka? " <---soalan ney agak sengal..
benda ney cerita betul..aku pernah kena tanya begini..
itu masa first time aku sampai ke Semenanjung..
masa tingkatan 2..tahun 2005..
tapi, tahun 2010..aku masuk U..
alhamdulillah..takda sorang pun kawan aku tanya macam tu..
tapi, kawan aku kena..hahah!
soalan yang sama..
aku pun tak tau la..apa sebab nya..
kenapa ada segelintir orang Semenanjung fikir..
orang Sabah tinggal di atas pokok..

jadi bila kena tanya begitu..
jangan pulak kamu panas..relax-relax sudah..
kalau jawab dengan jujur pun boleh..
tapi, kawan aku tu buat jawapan sengal..
jawapan dia..
" Ehh, takla..sekarang kami tinggal di Gua sudah..dekat dengan sungai.. Maju sudah kami.. Harimau di hutan tu, salah satu haiwan peliharaan ku.. "
ada lagi seorang kawan tu..
kena tanya dengan soalan macam ini pula..

perahu~~
" Kalau kamu pergi sekolah naik apa? Perahu ka? "
kalau orang pedalaman..
yewla naik perahu..
tapi, bukan semua orang Sabah & Sarawak tinggal
di pedalaman..^^

satu lagi kes..
ada segelintir orang Semenanjung..
selalu fikir, Sabah & Sarawak tu sama..
tapi, sebenarnya lain..
soalan untuk orang baca entry ini..
Rumah panjang ada di negeri mana?
jawab..hoho..da dapat jawapan..?
yes, Sabah bukan la jawapan nya..haha..
Rumah panjang biasanya ada di Sarawak..bukan Sabah..
jangan tertukar pulak..


ada lagi segelintir..
yang fikir..orang Sabah/Sarawak ney
Head-Hunter..orang makan orang la..
tapi, sebenarnya tak..
tapi, aku pun tak pasti la..
sebab aku tinggal di kawasan bandar..
so, kalau area-area pedalaman tu..
tak tau la kalau masih ada..

di Sarawak..aku tak pasti jugak..
sebab, aku orang Sabah..
so, better korang tanya orang Sarawak la..
tapi, ada satu member Sarawak ney..
kat rumah panjang dia..ada juga simpan..
tengkorak kepala orang..
tapi, itu masa zaman British la..
berjuang nak mempertahankan negeri..hehe..

satu lagi..
kek Lapis Sarawak..atau,
ada yang panggil Kek Batik Sarawak..
kalau di Sabah..susah la mau carik..
sebab cara buatnya agak leceh..
dan ambil masa yang panjang..
jadi, untuk orang Semenanjung..
jangan pula kamu minta Kek Lapis Sarawak tu
dengan orang Sabah..
macam kawan aku kena..
ini dialog kawannya..

kek Lapis Sarawak~~
" Hey, orang Sabah mana Kek Batik Sarawak? "
kawan aku pun, tak tau nak jawab soalan tu macam mana..haha!
kalau orang Sabah..
kamu minta la Amplang ka..
kerepek-kerepek ka..okay jugak..

owh, ada lagi satu..
soalan yang lazim..
untuk segelintar orang Semenanjung..
jadi, orang Sabah & Sarawak..take note..
soalannya
" Kenapa datang ke sini? Di Sabah/Sarawak takda Universiti ke? "
soalan ney macam taknak bagi orang
Sabah/Sarawak datang kat Semenanjung jewkan?
kecik jugak hati aku..aku kena dengan soalan ney..
tapi, di sebabkan aku suka menerangkan,
dan cerita pasal Sabah..aku jawab jewla..

Di Sabah dan Sarawak ada Universiti..
iaitu Universiti Malaysia Sabah(UMS)..
salah satu Universiti tercantik di Asia tenggara..
dan Universiti Malaysia Sarawak(UNIMAS)..
selain, tu..
ada jugak UiTM..
di Labuan pun ada satu jugak..
UMS-Kolej Antarabangsa Labuan..

kenapa kami datang ke Semenanjung..?
saja nak berjalan-jalan di tempat orang..haha!
bila lagi kan..nanti da kerja..takda masa da nak berjalan-jalan..
atau, rezeki kami dapat Universiti di Semenanjung^^

pakaian suku kaum Suluk~~

ada lagi..perbezaan..
kalau orang Semenanjung di tanya..
"kau orang apa?"
mostly akan jawab, Melayu/Cina/India/dll...
kalau Sabah atau Sarawak di tanya begitu..
kalau Sabah, Bugis/Suluk/Bajau/dll..
Sarawak, Iban/Melanau/Murut/dll..
jangan fikir kami pendatang asing pulak..
terutama orang Sabah la..
cuma itu la yang di panggil etnik/suku kaum..
atau bahasa lainnya..
Bumiputra Sabah/Sarawak..


satu perkara lagi..
bagi aku la kan..
tak salah, untuk orang Semenanjung..
cakap Sabah or nak guna perkataan "bah"..
tak kesah la..boleh..
tapi, kamu kena bezakan..cara orang Sabah bercakap..
dengan orang Indonesia..sangat berbeza..okay?^^

sebarang pertanyaan..boleh tanya dengan aku..
ataupun, kawan-kawan korang yang dari Sabah/Sarawak..
by the way, I'm Sabahan not Sarawakian..^^
nang kacak lah? <-- tapi, aku berminat nak belajar
bahasa Melayu Sarawak..
Peace Yaww~~

Salam..

P.S.__: Orang Semenanjung ka, Orang Sabah ka , Orang Sarawak ka..kita kan Orang Malaysia juga^^

35 comments:

mazeermohamad said...

hahahaha! kalo aku di sini, kawan2 semua slang sabah sudah,, aku ajar satu2~ kih3! memng agak kekok masa mula2 dorang belajar cakap sabah,, kedengaran macam indonesian,, tapi, lama2 jadi sudah macam sabah,, kih3!
Apa-apa pun, kita kan 1 malaysia! :'P

Check It Out! JOM TUTUP AURAT!

Ly_Tulip said...

ermm, agak nya orang yg tnya soklan yg mcm tu ada pengetahuan yang lengkap la pasal sabah dan sarawak...pemikiran dorg mcm cetek....

mcm mn la bley terpikir pasal org sabah dok atas pokok????What the.........

btw, mari lah aja sy ckp sabah...suka dgr org sabah punya accent.. :)

Peace! :)

tieykah said...

Aku ada sorang kawan dari Sarwak.

Budak-budak laki selalu tanya

"Kitak makan ulat sagu ka?"

Rasa cam nak lempang jer bdk2 laki tuh

milocincau00 said...

hahhaa..nice post..kwn pun pena kna soaln yg sama..igt org sabh monyet ker nak dok atas pokok..haiyaaa

ozzy said...

apa maksud bah tu?

Green Apple said...

klau gi Sabah suka Kundasang... nyaman...

Kuching lak... suka naik sampan menyeberang ke Kg. Gersik.. beli kek lapis Mira atau Dayang Salha...

Kedua2 negeri best... ada keistimewaannya masing2...

Mungkin yang bertanya soalan pelik2 tu... TAK TERCAPAI AKALNYA... hehe...

WaNee said...

nice one! ni yg slalu jadi dkt student sabah. ak sendiri pena kena. siap kena tanya Sabah ada shooping complex ka teda. and yg paling ak setuju yang pnggunaan 'bha' tu. suma ayt maw letak bha

Amiirah-Cassan said...

pergh ! tebaekkk la entry ko zar , paling ku sukak yang jawapan kawan mu kna ckp tinggal atas pokok tuh , mwakakakaka , adeh , lucu tapi sabar jak la kan ! hihi

Mohd Izzar said...

mazeermohamad: haha..bagos la klu mcm tu..

Ly_Tulip: aku pn tak tau apa yg buat dorg fikir mcm tu..slh mkn kot..

tieykah: aik..npe lak lempang? tny jew kot..

Mohd Izzar said...

milocincau00: bukan monyet ba..tarzan..hehe

ozzy: "bah" xda mksd pun..tp, kdg2 ble jd "iya" jgk..

Green Apple: kurg pendedahan brgkli..hehe

Mohd Izzar said...

WaNee:haha..aku pn kena jgk yah...itu la tu..tension jgk mendengar..hahah!

Amiirah-Cassan: hahah..itu la tu, bole2 ny dia jwb begitu..hahah! byk ba lgi jwpnya lucu2 tu..

echaRierie said...

wah..sa rasa paling TERbaik entri ni..
biar semua orang tau..
lagi satu..
org semenanjung pernah tnya sa "org sabah kuat ilmu kan "
sa jwb " itu org pdlmn yg masih mengamalkan ilmu2 ni..btw, bkn sabah ja kan kat semenanjung pun ada ?"
TERsenyum dorg..haha..

blh tak tnya soalan yg kat Sabah ja ada tapi kat Smenanjung xda ? baru logik sikit..

Sorry kpd yg baca..peace !

Mohd Izzar said...

uik..mcm memanas jak ko tu..haha!

syazmeera yahya said...

dulu masa form 1 , pernah satu bdak laki tnya , "dkat sbh pkai seluar dlm jea ke ? "
akibatnya ? bdak laki tu mkn tong sampah. suka2 jak ckp org sabah begitu. bikin panas! :D

Mohd Izzar said...

hahahah...dasatnya...
makan tong sampah terus yah..

Apeach Blogspot said...

uina.paling manang postmu ni..hahah!!

josrevalution said...

tu dulu aku baru smpai smnjung diorang tnya yg bukan2..mcm kita orang nie urang utan jak..heheh...sebenarnya orang sbh lagi maju tau..cth AKF,MENTOR semua ada sabah..kan itu satu cnth..tengok show down yang d tv 8 tu ada sabah juga..hehe..sabah maju jaya..tips mengelak mudah dahaga dan kelaparan di waktu puasa

syarifahsidrus said...

keh3. dulu tanya kawan yang duk sabah, duduk rumah panjang ke? hahaa...:)

nurAMALLINA said...

Hahahaha yang paling sempoi, hey orang Sabah, mana kek batik Sarawak. HAHAHA

meaw said...

walamak,yg part kek batik sarawak tu tak ley blah, sebab nama pon kek batik SARAWAK,yang orang tanya tu pahal la mintak kat org sabah,atoiiiiii,hehe....

Mohd Izzar said...

Apeach Blogspot: hahah...ko tau la kn..

josrevalution: hahah..rilex2...

syarifahsidrus: rumah panjang simbolik untuk sarawak la.hehe

nurAMALLINA&meaw: hahaha..aku suka part tu..hahah!

Umi Asura Sanusi said...

Macam-macam soalan pelik keluar..haha.. rasa teringin nak pergi sabah & sarawak pulak. Hmmm, amplang tu apa ye????

Mohd Izzar said...

ampalang tu..macam keropok2..haha..
kalau nak tau lanjut..encik google ada..search image amplang..hehe!

Lemon Tea Ice said...

amplang muhibbah terbaek..hahahahaa

nowriz said...

hihi.. dulu masa study d KL.. penah kena... masa tu habis study uda.. jadi adalah member dari t'ganu ni nak ucap selamat jalan la kan.. situasi sedih la kunu.. tapi tiba2 masa salam tu bulih2 dia cakap.. "kalau balik sabah.. jangan lupa datang malaysia ye.."... aku tegur time tu juga.. dengan ketawa2.. sabah ni bawah m'sia juga la kak... hahaha..

miss inna said...

thumbs up..memang nice entry la..dpt buka mata dorang ckit pasal kita nie, orang Borneo..actually, klo nk diikutkan memang byk lg la dorang punya perspesi buruk tntg kita..sbb tu la kita nie kena terang elok2 kat dorang. biar dorang fhm....anywayy, gob job3X!

Mohd Izzar said...

nowriz: haha..iya..sbb terpisah, jd dorg sgka ndk sama..

miss inna: haah...orait...terima kasih..yg buruk2 tak pyh di tunjuk..ckp la ada entry ney, jd dorg terbuka sikit..^^

amir aizat said...

ahha kek batik sarawak, bila nak ad eh? hehhe

Mohd Izzar said...

bla nak ad? kt mna?

Anne Nurain said...

ndak penah lg p smnnjung tp klu dpt pegi nnt ada suda jwpn best mo bg lau dorang tny soalan2 gitu.. hehehe...

Mohd Izzar said...

hahah..orait..
bagos la klu mcm tu..redi2..jwpn suda..hehe

tim said...

"kamu tinggal atas pokok ke?"

aku jawab " ya tinggal atas pokok. pokok yang ada elevator." hahahaha

btw, kalau org smnnjung tnya aku org apa, mostly aku jawab sabahan jak.

cik aisha said...

ada ramai je kawan from sabah and sarawak.tp xpenah le pulak tnya soklan2 sengal cam 2.haha mcm2 le manusia ni.apapun sgt suka dengar slang sabah or srwk sebb unik.mmg xsama le dgn indonesia.huhuu

Mohd Izzar said...

alhamdulillah...
bagos la klu mcm tu..
owh, yaka..bgos ada pendengaran yg baik..hehe..xtau la knpa ada sstgh org nk sma kn dgn indonesia..mgkin da terbiasa tgk sinetron ..

CIK SRI LANANG (BELLE) said...

herrmmmm...cikgu aku dlu pnah crita jga pengalaman stdy kat smnnjung dlu..org smnanjung tnya dia tinggal ats pokok?? jadi ckgu aku jwb>> Ya, tinggal atas pokok tapi turun naik pokok guna lift..hahah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...