Friday, July 22, 2011

Pemikiran yang Matang | Matangkah kita?

Assalammualaikum..

Kematangan sebenarnya..
tak boleh nak diukur..ataupun,
ditentukan dengan rupa luaran seseorang..
ataupun, dengan mengatakan..
kita ini matang..
apa yang penting adalah..
Pemikiran yang matang..

kita tak boleh nak tentukan..
orang yang berperangai kebudak-budakan..
itu tidak matang..aku selalu tengok orang macam tu..
perangai agak sedikit kebudak-budakan..
tetapi, apabila dia menyuarakan pendapat..
dan cuba menyelesaikan sesuatu masalah..
membuatkan aku rasa WOW! tak sangka..



Orang yang matang adalah:
  • Orang yang rasional dalam tindakan dan berfikir di luar kotak pemikiran
  • Orang yang mampu berfikir apa yang orang tidak nampak untuk kemaslahatan diri sendiri dan juga orang lain.
  • Orang yang sentiasa menjaga imej dan personalitinya
kawan aku cakap..
kalau nak cepat matang..banyakkan berfikir..insyaallah..
kalau tidak pun, tunggu jak la masa dan pengalaman..
akan mematangkan anda..hehe^^
sampai satu masa anda akan lebih open-minded
dan mampu menyelesaikan masalah yang mendatang..insyaallah..

Salam^^


P.S.__: kita selalu guna Don't Judge Book by Its Cover tapi pernah kah kita cuba memahaminya?

15 comments:

Cahya Qasehnya said...

makasih meningatkan.

sont judge the book by its cover memang sudah terbukti. :)

laskar pelangi said...

betul tu..kita kena berfikir dengan cara yang rasional=)

masa akan menentukan kita matang.diri sndiri tak leh nak tau tahap kematangan diri kita sendiri:)

echaRierie said...

err..kalau sis pglmn tue mematangkan sis..hoho ~
Tp yala kita kena berfikiran rasional jgk :D

~milo~ said...

this is good for reminder..tq! rasa mcm tak matang lg je..huhu

cik pha said...

betoi2 usia tidak menntukan matang..tak semestinya y berumo 40 tu dah mtg...penglaman y memtngkan seseorang.

Miz Novexx said...

yupp, betul tu... kalau tak pikir dengan matang mesti akan ada sumthing yang tak kena dgn apa yang kita buat

ceritasekupang said...

betul...kadang2 seseorang tu nampak kebudakan dari luar tapi dalamannya siapa yang tahu...>??

diana said...

sudah matang...
tapi sekali sekala akak bersikap
kebudak budakan...
semua orang ada sikap tu..
tapi tak semestinya dia tak matang.>:)

syafiqakarim said...

aku mmg gila2.klh budak.
tp kwn suka cr bila dorg ada masalah.
sebab cr aku bcakap da bfikir
buat mereka rs..wow.haha

hmm.tp kwn aku semua 21 ke atas.
muka pun mtg.tp otak..pfft

abe long said...

interesting!

Salwa said...

masa mematangkan kita. :)

amir aizat said...

pengalaman akan mematangkan kita lagi

Syuxer said...

pengalaman selalunya mematangkan pemikiran kita dan merasionalkan tindakan kita..hehe..

cik aisha said...

kdg2 mtg..kdg2 x....depends situasi gak kot.ada situasi yg memerlukan jd matang, so matang la.:)

Anonymous said...

Ya, mungkin karena itu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...