Sunday, August 21, 2011

Tidak HARAM memegang Anjing & Babi.

Assalammualaikum.

panas..panas..
gambar seorang artis memeluk anjing.
aku tak nak cerita pasal artis dan anjing tersebut.
tapi, nak cerita pasal hukum dia.
nak kongsi.
sebab, ada kekeliruan.


MEMEGANG anjing atau babi TIDAK HARAM.
yang HARAM adalah MEMAKAN nya.
Kita perlu jelas pandangan Islam terhadap dua makhluk yang Allah cipta ini.Kedua-duanya adalah ciptaan daripada Allah dan Allah tidak menjadikan sesuatu itu sia-sia sebaliknya setiap sesuatu itu ada hikmahnya.Adakah Allah menciptakan babi dan anjing ini untuk dipandang hina oleh umatnya?
menyentuh, memegang, memeluk, merawat
anjing atau babi dikelaskan dalam najis Mughollazoh.
Iaitu najis berat dalam feqah.
rasanya kita ada belajar kan benda ney masa sekolah?
dan najis Mughollazoh tidak haram,
kita cuma perlu mensucikan tempat yang terkena tu,
dengan...
6 air mutlak [air mata air, sungai, air telaga dan lain-lain air yang bersih]
dan 1 air + tanah. itu sahaja.
Keadaan yang membolehkan kita sentuh anjing tanpa samak ialah ketika mana dua-dua dalam keadaan kering tapi jika mana salah satu nya basah wajib samak tapi kalau boleh elakkan la sentuh walaupun dalam keadaan kering ini kerana dikhuatiri timbul was-was betulkah ianya betul-betul kering.tapi ini khas utk anjing sahaja kalau khinzir samada basah atau kering wajib samak.
semua sudah jelas bukan?
takda salahnya memegang anjing atau babi.
cuma kita perlu samak jewla lepas tu.
perlu dingatkan.
dua-dua haiwan ini, adalah
ciptaan Allah.
termasuk dalam tanggungjawab kita sebagai seorang khalifah
untuk menguruskannya.
mereka pun perlu makan dan minum jugakkan?
jangan la di pandang di hina.
Adakah Allah menciptakan anjing dan babi ini untuk dipandang hina kerana itu ianya diistilahkan sebagai najis berat? Jika ya mengapa terdapat hukum feqah yang menyatakan haiwan buruan yang dibunuh oleh anjing buruan yang terlatih halal dimakan dengan syarat pemburu berniat kerana Allah ketika melepaskan anjing buruan tersebut. Bagaimana pula dengan kisah seorang pelacur yang diampunkan dosanya dan dimasukkan ke dalam syurga hanya kerana memberi minum kepada seekor anjing yang kehausan dengan menggunakan kasutnya?
Hukum memelihara anjing tanpa ada sebab adalah HARAM sepertimana Hadith Rasulullah SAW : “Barangsiapa yang memelihara anjing bukan untuk menjaga gembalaan atau berburu, maka amalannya akan dikurangkan setiap hari satu qirath (4/6 dinar).” (HR. Bukhari)
Mari sama-sama kita ubah mind-set kita selepas ini.
salam^^

Rujukan : Sumber Informasi Islam terkini, FS.blogspot

30 comments:

Miz Novexx said...

ohh baru tau laa...
hehe, thanks for sharing
perkara ni memang
agak mengkonpiuskan pun

amni azmira said...

o0o..selama hidup nih mmg ingat pegang binatang tu haram..
thanx sharing..

cik kiwi's said...

betul..orang ambik kisah sangat kalau pegang babi atau anjing. kalau pegang perempuan bukan mahram tu tak bising pulakkk!!

Radsmil Nasir said...

bagus entri nie.. baru tau dengan lebih dekat bab2 pegang anjing nie^^..tq 4 sharing bro..xD

meaw said...

izzar,betoi gakkan, jangan sesekali kita salah faham dengan istilah haram halal.. even dia anjing atau babi,ianya still ciptaan Allah swt...

ChaCha said...

x haram pun...kne samak je lah balik...sokong kiwiw!

Edina Kasyah said...

thanx utk perkongsian ini :)

NOR ERNA SHAFIQAH said...

memang betol..pegang anjing x haram...tp kalau pegang dalam keadaan tertntu wajib kita samak...:)
nice sharing...thanx 4 the info

lilypelangi said...

ouh ! baru aku tahu ..


tapi lebih elok elakkan kan?

Si Pujangga said...

teringin nak pegang anjing.. tp nak menyamak tu yang leceh.. :)

thanx for nice info..

Fathiah Hamim said...

err pak cik aku siap tolong basuh anjing jiran kot.

Mohd Izzar said...

hurmm..tak haram pun nak pegang anjing...takda dalil yg mngatakn haram...yg haram tu, makan daging dya jew..

owg beranggapan haram pegang anjing, sbb kita malas nk buat samak..itu jew..

tieykah said...

sama la,saya pon baru taw

T__T

Admin TheBlogShops said...

Ya betul .... kalau rasa malas nak samak (anggota badan & pakaian yg bersentuhan dgn anjing / babi), lbh baik jgn disentuh haiwan² nie tanpa ada keperluan yg mendesak.

Amiirah-Cassan said...

err , still wanna say no to touching them :) though i find puppies are very cute !! hehe and a strong NO to pigs ~ euuu , i'm disgusted just by looking at them , (ala , napa aku speaking ni ? sory , baru dari blog c aemy ba ni , haha)

aliah amirah said...

thanks for the info.
okayh,baru tau cmtu rupanya..
thankss!!

alepridz said...

yup betul tu... aku pun pernah kerja ngan anjing... shooting drama ada scene budak sekolah kene kejar anjing..

memang geli air liur dier meleleh-leleh... tapi aku tak pegang la... huhu

tak caya jom baca entry baru aku ni ada picture...

http://www.alepridz.com/2011/08/apa-itu-menganjing.html

^_^ miSs eiRa ^_^ said...

mmg x haram pown, yg pntg tgn kta x basah.. =) tp kena samak la jg..kn?

ArulchelseA said...

bila kena samak maknanya tk haram pegang..klau haram maknaya tk de apa boleh dibuat kecuali mintak ampun pada Allah..

seperti arak..walaupun tk minum tp kita ttap haram pegang..kerana tiada samak atau apa2 denda yg perlu dilakukan..

jika salah mohon perbetulkn..sama2 kongsi..

iSmaZuRina said...

setuju.. :) bela tu yang haram... banyak lagi haiwan lain yang lebih comel nak bela.. kalau pegang kena bersuci..

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

info yang bagus

thanks ya for sharing .

baru choki taw :)

Lalalililulu said...

wow!! aku baru tepk...tenks 4 sharing izzar....

echaRierie said...

oke..sis tau jgk psl anjing tp khinzir directly pkr HARAM..hoho..

iPai said...

uih .. ada juga terfikir dahulu .. terima kasih utk post ini ..

::Cik Pija:: said...

baik bergomolan dgn binatang yg haram sbb boleh samak, kalu dgn org bukan mahram bleh ke samak? haa pikir2kan laa :)

laskar pelangi said...

aigooo! thanks info yg berguna ni izzar~

cik aisha said...

nice entry izzar...ramai yang masih menganggap anjing ni sbg musuh dan haram sepenuhnya sedangkn mereka juga ciptaan Allah yang layak hidup di muka bumi ini.kalau tersentuh dlm keadaan tertentu masih blh disamak dan tdk berdosa, tapi antara dua manusia yg bukan mahram kalau bersentuh sah2 haram dan berdosa.:(

Laila Majid said...

nice info there

lebih elok kalau dielakkan dari memegangkan?ade hikmahnye juga knpe anjing jatuh dlm najis mughollazoh.so, adalah lebih elok kite elak dr memegangnye tanpa sebab walaupun ia boleh disamak.

pendapat saya :)

peaceee

fiLfiL said...

thnx sharing ;)

p/s: mmg pgng betol kn bdk2 dlm gmbr tuh.. haha

saveqmm said...

aikk komen saya yg panjang berjela tu mane??

huhuhuhuhuhuhuhuhu....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...