Saturday, September 10, 2011

Akinabalu

Assalammualaikum

Akinabalu bermaksud Gunung Nenek Moyang.*rasanya, la aku terbaca jak tadi*

aku tengok cerita ney kat Astro Citra.
rasanya da lama da cerita ney tapi baru tengok.
apa yang best pasal cerita ney?

tadaaa!
Ada Aaron Aziz. haha.
tapi, aku takda la minat dengan Aaron Aziz.
cuma Aaron Aziz dalam cerita ney cakap Sabah.
It's awesome!!!! *Macam orang Sabah betul sebab tu la awesome*
tapi, last-last cerita tu Aaron Aziz sebagai Andili mati.

Sinopsis Cerita:
Suatu Ketika... Akinabalu menceritakan penderitaan yang ditanggung oleh enam askar berani mati dalam versi cereka berdasarkan kejadian sebenar itu.
Selepas peperangan Singapura pada tahun 1942, tawanan perang Australia dan British telah dihantar ke Utara Borneo untuk dikerahkan membina landasan terbang tentera dan kem tawanan perang di Sandakan.
Oleh kerana tidak diberikan makanan dan rawatan perubatan sewajarnya, bilangan tawanan semakin berkurangan dan mereka yang masih hidup terlalu lemah untuk meneruskan kerja pembinaan.
Kecewa dengan hasil kerja mereka, komanden kem, Kapten Hoshijima Susumu mengeluarkan perintah untuk menembak mati baki tawanan yang masih hidup. Walau bagaimanapun enam askar British telah berjaya melarikan diri dari Ranau.
sumber : bicarasara.blogspot.com 

Sejarah sebenarnya, Sandakan Death Marches.
Trek perjalanan dorang tu, da berjaya di jejak balik.
so, kalau korang berminat nak kembara ikut jalan tu.
boleh la pergi sini The Sandakan Track

6 comments:

iszieylyanziy said...

cam best je cite ni,,nk kne tgk ni

kjaharun said...

alaaaa... nak tengok jugak...

hahahah

sleeping_maniac90 said...

terornya abng aaron ajiz i ckp sabah hahaha *gedik*

Yanyan said...

oh aaron aziz kuu!!!! muahaha!
alahhh mcm best jek cerita ni. tapi takde astro citra lahhh. siapa lagi yg berlakon eh?

NISA NASI said...

wah,Andayu sama Halipan bah tu!!waseh

CTK said...

ct pOn adew tgk cter ni...tp xthu sangat jln cter...tergamam tgk dorg cakap sabah...hehehe


http://khayalan27.blogspot.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...